KamerMuziek Contact

KMC Nieuwsbrief 2018-3 (25/09/2018)

In memoriam Xander Wadman

In memoriam Xander Wadman

6 juni 1954                14 september 2018

Op 14 juni overleed onverwacht op 64 jarige leeftijd Xander Wadman. Xander was een getalenteerd, kundig violist, die dit liet zien als orkestlid van het Noordelijk Filharmonisch Orkest en daarna in het Noord Nederlands Orkest waar hij totaal 44 jaar in speelde.

De begrafenis vond plaats op 21 september jl. onder een grote belangstelling. Het strijkersensemble uit het Noord Nederlands Orkest verleende op prachtige wijze de muzikale bijdrage. Er werd door een paar bij Xander nauw betrokken personen gesproken, waarbij de verschillende kanten en sterke belangstellingen - dimensies genoemd - van Xander werden belicht.

Xander was vanaf het begin – al meer dan 35 jaar - betrokken bij de Kamermuziekweken, die toen nog geleid werden door Henk Soeteman.

Xander was een authentieke, rustige persoon, wiens persoonlijkheid je niet snel leerde kennen, maar als je hem langer en beter kende, waren zijn eerlijkheid, trouw, droge humor en fijnzinnige muzikaliteit, punten die voorop stonden. Xander was geliefd bij de deelnemers aan de Kamermuziekweken door zijn persoonlijke betrokkenheid en kundigheid als docent en violist.

Xander heeft zijn vriendschappen altijd gekoesterd, zoals blijkt uit de al 40 jaar bestaande vriendschap tussen Xander en Christiaan Thomasius, cellodocent in de Kamermuziekweken. Tijdens de uitvaartplechtigheid bleek nog eens hoe veelzijdig Xander was, hoeveel dimensies hij had en hoe intensief hij met dingen omging: hij heeft actief gevoetbald, geschaakt, verzamelde violen, bladmuziek en kunst. Dit alles deed hij voor de volle honderd procent.

Tijdens de periode waarin Xander als kerndocent betrokken was bij de bestuursvergaderingen van Kamermuziekcontact, bleek Xanders eigenheid in het feit dat hij geen mobiele telefoon of computer had, maar zijn contacten beperkte tot brieven. Xanders repertoirekennis vormde een mooie bijdrage aan de keuze van geschikte ensemblestukken voor de Kamermuziekweken. Zelf heb ik als een van de hoogtepunten van mijn contacten met Xander in de Kamermuziekweken ervaren het spelen van het Brandenburgs concert voor 2 fluiten, viool en orkest, waarbij Xander de vioolpartij voor zijn rekening nam.

Xander is in 2008 getrouwd met Nino Khutsishvili, die velen kennen als pianodocent.

De concerten die Xander en Nino op Texel gaven, zullen altijd in mijn herinnering blijven.

Het bestuur van het KMC wenst Nino heel veel sterkte bij de verwerking van dit enorme verlies.

Pauke Sprenger

voorzitter Kamermuziekcontact


Secretariaat: Paulus Potterhof 18 | 1506 JX Zaandam | T (075) 6170644 | info@kamermuziekcontact.nl | www.kamermuziekcontact.nl
Is deze nieuwsbrief slecht leesbaar? Bekijk de online versie
Klik hier om af te melden voor deze nieuwsbrief
Verstuurd met online-mailinglist